Athen

 

 

Destination....

Grekland

 

 

Staden

 

Athen är en miljonstad som ligger i södra Grekland.

 

Varje statsdel är som en småstad. När man vandrar från en till en annan ändras karaktären.

 

Gammalt och nytt finns sida vida. Ingenting är det andra likt.

 

Stark trafik på huvudgatorna, men på bakgator står bilarna parkerade, men få bilar som är igång

 

 

 

Stadsdelen Pangrati/Mets

 

Athen

Min stad

 

 

Centrala Athen

 

PANGRATI/METS

 

Dessa statsdelar går ihop. Den första kyrkogården ligger i statsdelen Metz, medan Pangrati är närmare Gamla Stadion.

 

De här statsdelarna karaktäriseras av backighet, torg och en relativ hygglig standard. Men atmosfären är lite "posh". Visst är folk generellt trevliga, men som ny i kvarteren är det inte lätt att komma människorna inpå livet.

 

Det är få människor som är ute, och det är möjligt att gå på gatorna utan att möta någon alls.

 

Men om man vill ha lugn och ro och tycker det är kul att gå upp och ner i backar, från det ni har handlat och bär tunga kassar med mat eller bara är ute och vandrar. Tänk bara på att det kan bli riktigt hett i Athen, så glöm inte vatten och mobiltelefon.

 

MAKRIGIANNI

 

Den ligger nära Akropoli T-banestation som där heter Metro. Det ligger också nära Akropolis-klippan.

 

Statsdelen karaktäriseras av platthet, men trångt och det är lite svårt att hitta på de smala gatorna. Här finns också hotell från medelklasshotell till rena lyxhotell med utsikt över Akropolis.

 

Gångavstånd till PLAKA som är värd att besöka, men det har en stark turistkaraktär. Känslan man får är en Ö-känsla med alla små butiker med kläder, turistsaker mm. Men om man fortsätter kommer man till gamla agoran och romerska agoran. Här finns många gamla ruiner och historiska lämningar. Fortsätter man vidare kommer man till MONASTIRAKI. Känslan av mångfald, liv och rörelse infinner sig. Och här i närheten startar även gågatan upp till

 

SYNTAGMA

 

Här ligger regeringsbyggnaden och ett stort torg. Många stora byggnader och hotell. Stark trafik.

 

Det finns många butiker som inte har karaktär av turism utan om vanlig grekisk tillvaro. Här finns många serveringar och det är mycket dyrare här. Min observation är att här bor inte folk, utom de som här som turister eller affärsmän. Hotell av varierande slag finns här. Det är värt ett besök.

 

OMONIA

 

Fortsätter man gå till höger från Plaka kommer man till Omonia Där finns ett stort varuhus med hur många våningar som helst. En stor bokhandel i närheten och ett ombyggt torg. Här går bl.a. prossesionen på långfredagen. Värt att delta i.

 

När jag bodde där under några veckor 2003, upplevde jag det som nedgånget, speciellt på bakgatorna. Folk verkade heller inte må så bra. Här förekom även en viss gatuprostitution, tiggare och hemlösa hundar som sprang lösa. Hotellpersonalen var bekymrade. Menade att detta skrämde bort potentiella gäster.

 

Förhoppningsvis blev det bättre efter ombyggnaden av torget. Här finns också liksom på Syntagma en Metro-station. Den är mycket stor med flera nedgångar och det kan vara svårt att hitta ner till rätt perrong.

 

KYPSELI

 

Sist, men inte minst kommer vi till den statsdel som jag trivdes bäst i - KYPSELI. En karaktär av mångkulturalism. Trevlig stämning, i butiker, på bussar och ute på torg. Här såg jag för första gången under mina vistelser barn. Den andra gången var i Pangrati på en skolgård nära min studio.

 

Tyvärr var det sopstrejk under juni-julimånad när jag var där som gav ett lite felaktigt intryck. Men om man gillar liv och rörelse, mångkulturalism mm, så bo där. Men, hotell såg jag inte till. Här kommer man folket nära.

 

 

 

Copyright:

monikaringborg.se

2014

 

 

 

Fakta om Athen finns en

hel del om, men det finns även en historisk bakgrund som kan vara intressant

 

Fakta om Athen

 

 

Musik från Kreta och Grekland

 

Romantiken får vi inte glömma bort. Den kan ju verkligen blomma upp och växa

 

Love Greek Songs